10 Skridt
mod mindre madspild

Vi har samlet 10 bud til dig, der vil i gang med at minimere madspild.
Og du behøver ikke følge dem alle. Hvis du bare finder tre eller fire,
der passer til dig, vil det gøre en stor forskel.

#1

Hav en restedag

Sammenkogte retter og supper er ideelle til komme i bund i køleskabet. Hav en ugentlig dag, hvor du laver en af dine bedste tøm køleskabet-retter.

#2

Køb ikke ind på tom mave

Vi køber for meget, når vi er sultne. Køb ind efter et måltid eller spis et æble, inden du køber ind. Så fylder du kun kurven med det, du har brug for.

#3

Opbyg basislager

Hav et godt lager af konserves, krydderier og tørvarer. Bønner, færdigsovse eller flåede tomater er ideelle værktøjer til at lave rester om til nye retter.

#4

Lav en Madplan

Det kan være svært at finde tiden til en madplan, men der er meget madspild at spare. Fx kan du sørge for, at store grøntsager bliver brugt over flere dage.

#5

Frys grønt

Husk, at du kan fryse grøntsager. Næringsværdien bevares og hvis du skærer ud i stykker, er de lette at komme direkte i resteretter.

#6

Indret dit køleskab

Det, du ser først, bruger du først. Sørg derfor for at sætte varer, der er ved at løbe ud, forrest i dit køleskab. Det er lige så enkelt, som det er effektivt.

#7

Genopliv grøntsagerne

Lev dine grøntsager op med koldt vand. Tre timer i koldt vand i køleskabet kan gøre en slatten gulerod klar til kamp igen.

#8

Undgå flerstyksfælden

Hvis der er tilbud på to, og du alligevel smider halvdelen ud – hvor meget har du så sparet? Køb det, du spiser. Ikke det, der er tilbud på.

#9

Hav gode bøtter og poser

Med plasticbøtter og fryseposer på lager, er det nemmere at gemme rester. Mange retter er alligevel bedst dagen derpå.

#10

Lær at sylte

Din mormor havde ret. Syltning er en god måde at give grøntsagerne ekstra liv. Lær at lave en sød og sur syltelage, og kom i gang med krukkerne.

Vil du vide mere

Selina Juul

Stifter af bevægelsen Stop Spild Af Mad.

Læs mere her

Camilla iversen

Se alle Camillas opskrifter, hvor hun bruger resterne og undgår madspild

Læs mere her

Per Thøstesen

Kendt fra Bistro Boheme. Se videoer med Pers opskrifter og tips til at undgå madspild.

Læs mere her